Anmälan till högskoleprovet

Alla som vill får skriva högskoleprovet. Det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder men provet ges endast på svenska. Högskoleprovet ges två gånger per år, på en lördag varje vår och höst. Från och med 2018 ges höstens prov på en söndag. Det är viktigt att anmäla sig i tid, det finns ingen möjlighet att efteranmäla sig så om man missar att anmäla sig i tid får man vänta på nästa provtillfälle.

Pris och allmän info

Det kostar 450 kronor att delta, och anmälan görs till den provort man vill skriva på. Det allra enklaste sättet är dock att anmäla sig via Internet.

Anmälan är personlig och bindande. Detta betyder att när man väl har anmält sig så kan man ej ångra sig och få pengarna tillbaka. Det går heller inte att låta anmälan föras över på någon annan person eller till ett annat provtillfälle. Därför är det viktigt att i god tid boka in provdagen och se till att man verkligen kommer kunna skriva högskoleprovet då det går av stapeln.

Byte av provort

Provet skrivs på en rad provorter runtom landet. Även om man vid anmälan till högskoleprovet behöver ange vilken provort man planerar att skriva provet på kan det finnas möjlighet att byta provort om man skulle behöva det. För att byta provort behöver man kontakta den provort man vill byta till, om möjlighet finns (om inte provorten är t.ex. full) brukar det gå bra att byta.

Det är gratis att byta provort om bytet görs innan sista anmälningsdagen. Skulle man däremot vilja byta provort efter anmälningstidens slut måste man betala en ny anmälningsavgift.

Kallelse till provet

Ungefär en vecka innan högskoleprovet går av stapeln får man en kallelse tillskickad via e-post. Denna kallelse innehåller detaljerad information om provort, provtider och dylikt. Så fort du får kallelsen är det viktigt att kolla upp exakt vilken provlokal man ska till, särskilt om man bor i en större stad där provet hålls i flera olika lokaler. Kolla upp exakta provtider och hur du kan ta dig till just din provort. Det är viktigt att förbereda sig inför högskoleprovet också på detta sätt, då det sista du vill är att riskera att komma för sent - då kommer stresshormonerna rusa i höjden och ditt resultat riskerar att bli lidande.

Fakta om högskoleprovet's övningsbok