Misstänkt fusk på högskoleprovet

Tips om organiserat fusk mitt under högskoleprovet resulterade i en förstärkt bevakning vid flera provlokaler.

Tiotusentals personer gjorde provet under lördagen runt om i landet. Trots det misstänkta fusket har det varken gjorts några gripanden eller beslag. Universitets- och högskolerådet (UHR) har fått indikationer om ett eventuellt organiserat fusk som kan ha pågått under provet i Lund och Stockholm.

– Inför provet fick ansvariga veta att något var på gång. Därför har de haft kontakt med provanordnarna där för att se vad de kan vidta för åtgärder för att förebygga och förhindra fusk.

Enligt den information som finns misstänks flera personer som skriver provet smygfilma frågorna samtidigt som personer vid en slags ”sambandscentral” kollar upp svaren på internet. Rätt svar förmedlas sedan till de som köpt tjänsten via hörselsnäckor. Uppgifter på nätet gör gällande att fusktjänsten ska kosta upp till tiotusentals kronor.

Fusket misstänks ha pågått vid gymnasieskolor i Lund och Danderydsgymnasiet utanför Stockholm.

Umeå universitet, som tar fram proven, sedan gör löpande analyser av provresultaten. Hittar de indikationer på konstiga avvikelser, till exempel folk som tidigare har haft låga poäng och höjt sina resultat märkligt mycket, så utreds det vidare.

Åklagare har kontaktats för att reda ut rättsläget. Kanske behöver man i framtiden fylla i att man “på heder och samvete inte fuskar på provet”. – Det ska göra det lättare att driva ett misstänkt ärende, då har man gjort sig skyldig till en brottslig handling.

Nästan 70 000 skrev högskoleprovet

Det var många som skrev Högskoleprovet, närmare bestämt runt 70 000 personer vilken är en ökning med cirka 6000 jämfört med föregående år.

högskoleprovet

Enligt statistik från Universitets- och högskolerådet är över 80 procent av de anmälda i landet 24 år eller yngre, det vill säga födda 1990 eller senare. Nästan var fjärde person som skriver provet i dag går tredje året på gymnasiet.

Viktigt för att man ska lyckas med ett bra resultat är att man innehar nödvändiga kunskaper, men även att man får i sig mat. Det är bra att ha med sig frukt och sådant som man kan ta i pauserna och man behöver äta bra mitt på dagen så att man orkar, för det är en lång dag från halv nio till halv fem.

Provet består av fem olika delmoment, 55 minuter långa – det tar hela dagen. I dag kostar det 350 kronor att göra högskoleprovet, i vår blir det 100 kronor dyrare, 450 kronor, beslöt den dåvarande alliansregeringen i somras.

Ni pluggar väl med vår populära bok – Högskoleprovet’s Övningsbok, fullmatad med övningar, råd och tips!

Förbered dig inför högskoleprovet

Snart är vårens högskoleprov för här. Vårens upplaga av högskoleprovet går av stapeln den 5 april 2014 och om man planerar att vara med i denna omgång av högskoleprovet så måste man anmäla sig senast den 17 februari. Man kan anmäla sig snabbt och enkelt via nätet och även betala provet direkt över nätet redan vid anmälan.

Många anledningar till att skriva högskoleprovet

Anledningen till varför man väljer att skriva högskoleprovet kan vara många. Kanske vill man komma in på en efterlängtad utbildning och hoppas att man får så bra resultat på provet att man tar sig in på utbildningen. Kanske är det för att man har skrivit högskoleprovet tidigare och man vill skriva det igen för att se om man kan slå sitt eget tidigare resultat. Kanske ska bästa kompisen skriva provet och man tar tillfället i akt för att själv prova skriva högskoleprovet. Oavsett av vilken anledning som man vill skriva högskoleprovet så brukar man vilja göra så bra ifrån sig som möjligt. Att förbereda sig innan man skriver högskoleprovet är A och O för att nå ett riktigt bra resultat.

Viktigt att förbereda sig

Enligt Studera.nu finns det tre sätt varpå man kan förbereda sig på inför högskoleprovet, nämligen öva på gamla prov, repetera matematik och läsa mycket. Studera.nu rekommenderar att man läser mycket för att bli bättre på den verbala delen av provet. Man kan läsa skönlitteratur, facklitteratur, dagstidningar eller tidskrifter, allt kommer att ge en ökad läsförståelse och ett större ordförråd. Studera.nu rekommenderar också att man repeterar gymnasiets matematik för att bli bättre på den kvantitativa delen av provet. Högskoleprovets matematikuppgifter ligger på en svårighetsgrad som motsvarar ungefär Matematik A i det gamla systemet och Matematik 1b i GY 2011. Att repetera de delar som ingår i dessa mattekurser kommer att göra en väl förberedd inför högskoleprovet, liksom att öva på att läsa diagram och tabeller av olika slag.

Högskoleprovet har gjorts om

Det är inte så länge sedan som högskoleprovet gjordes om. Numera består högskoleprovet av åtta stycken delprov som är tänkta att kunna testa provdeltagarnas kunskaper inom en rad olika områden. Totalt består högskoleprovet av 160 olika uppgifter. Dessa 160 uppgifter är indelade i två huvudgrupper, nämligen den kvantitativa delen av provet (matematiska uppgifter och uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande) respektive den verbala delen av provet (texter, ord och läsförståelse). En sak som skiljer det nya högskoleprovet jämfört med det gamla provet är att det numera är en betydligt större mattedel än tidigare.

Öva inför högskoleprovet

På nätet finns det gamla högskoleprov och övningsprov som man kan använda sig av för att lära sig hur provet är uppbyggt och prova att göra autentiska uppgifter. Då lär man sig hur frågorna respektive svaren ser ut på högskoleprovet och man lär sig också disponera sin tid på ett bra sätt, vilket man kan ha stor nytta av på provdagen. På nätet kan man också hitta olika företag som säljer övningsmaterial, vilket också fungerar på samma sätt. Detta material är uppbyggt på samma sätt som högskoleprovet och ger en träning i de olika delar som ingår i ett högskoleprov. Man kan också gå en kurs som förberedelse inför högskoleprovet.

Ta hjälp av en läxläsare

Sist men inte minst så finns det ytterligare ett sätt att förbereda sig på högskoleprovet på, nämligen att ta hjälp av en pedagog eller läxläsare. Detta är ett bra sätt, inte minst när det gäller mattedelen som kan vara svår att repetera eller lära sig på egen hand. Att ha en kunnig och pedagogisk person som förklarar kan vara guld värt.

Fler skriver Högskoleprovet

Då var provet för Hösten 2013 avklarat.

Nästa prov äger nu rum våren 2014 den 5 april och sista anmälningsdag är den 15 februari.

Nästan 70 000 skrev högskoleprovet

Hösten 2013 var det som vanligt många som svettades över Högskoleprovet. Tototalt hade runt 63 000 personer anmält sig över hela landet. Det är en rejäl ökning med hela 23 procent sen förra hösten och närmar sig vårarnas toppnoteringar på 70 000.

Höstens prov är det femte i den nya formen. 81 procent av de anmälda är 24 år och yngre. Den äldre gruppen, 25 år och uppåt, har ökat med 35 procent sen förra hösten.

Här kan du ladda ner facit till provet för HT 2013.

Mera information och nomineringstabeller etc. hittar du på Universitets- och högskolerådets webbplats för studieinformation, studera.nu

De flesta tycker att tidpressen är jobbig och de flesta tycker även att de matematiska delarna är de som är svårast och mest krävande. Vad tycker du är svårast?

Kvinnor måste satsa extra på högskoleprovet. Tyvärr.

Idag, på internationella kvinnodagen, skriver Dagens Nyheter om hur det är svårare för kvinnor att komma in på läkarlinjen eftersom högskoleprovet används som en del av urvalskriterierna ifall två personer har samma betyg, och att kvinnor generellt sett skriver sämre på högskoleprovet än män. Självklart inte på grund av att kvinnor skulle vara mindre intelligenta, utan på grund av högskoleprovets utformning och för att män är mer benägna att skriva provet flera gånger, vilket ökar möjligheterna till ett bra resultat.

DN skriver också om Milly, som inte kom in trots toppbetyg. Självklart är det inte bra att man inte kommer in trots toppbetyg, men tyvärr är det en realitet för många – på utbildningar med hög konkurrens används högskoleprovet för att välja bland studenterna som har toppbetyg.

Och tyvärr visar aktuell forskning och statistik på att män lyckas bättre än kvinnor på högskoleprovet. Därför är det just kvinnor som blir missgynnade av de gällande urvalsreglerna.

Det känns trist att skriva detta på internationella kvinnodagen, men som verkligheten ser ut just nu är det faktiskt så att kvinnorna måste satsa extra på högskoleprovet om de vill säkra sina chanser till att komma in på sin önskade utbildning. Betygen riskerar att inte räcka till, och i konkurrensen om studieplatserna kommer högskoleprovsresultatet att vägas in.

Oavsett vad man må tycka om detta är det alltså läge att förbereda sig extra inför kommande högskoleprov, och om man inte tänkt skriva högskoleprovet för att ens betyg räcker till kan det vara läge att tänka om.

Här hittar du fem konkreta tips inför högskoleprovet. Ännu fler hittar du i vår övningsbok – det bästa sättet att förbereda dig på inför högskoleprovet!

Få en vinnande mentalitet inför högskoleprovet

Om du ska skriva högskoleprovet finns det en rad bra tips – läsa mycket, köpa vår övningsbok, träna gymnasiematten, göra gamla högskoleprov, gå till en häxa som… nej, vänta, häxkraft hjälper ju inte… Skämt (och häxor) åsido – alla dessa tips fungerar ju, och det är alltid bra att läsa och räkna mycket, men det är en sak som det sällan skrivs om i samband med högskoleprovet och det är den mentala biten.

Mentaliteten påverkar resultatet

Det är ett allmänt faktum att ens inställning (mentalitet) påverkar mycket. Den som är sportintresserad har säkert sett hur ett på pappret mycket bättre lag pressar och pressar utan att komma igenom, utan att göra mål, och för varje minut som går så stärks det svagare laget – det starkare lagets spelare börjar sakteliga tappa tron på sin förmåga, medan det svagaste lagets spelare höjer sig flera snäpp över sin vanliga förmåga. Det starkare lagets spelare blir frustrerade och börjar begå enkla misstag, något som det svagare laget sedan kan utnyttja för att vända på steken.

Och vad sker i omklädningsrummen innan match? Tränarna gör sitt bästa för att motivera sina spelare, för att få dessa att gå in i matchen med rätt inställning.

Exakt samma metod går att tillämpa även på intellektuella utmaningar. Schack – ett spel där turen inte har någon som helst påverkan på resultatet – är ett ypperligt exempel. Vanligtvis bör en spelare som är klart starkare vinna över en svagare spelare.

Det går heller inte att träffa stolpen tio gånger på ett schackbräde, som ju är möjligt i till exempel hockey eller fotboll (schack har ingen otursfaktor). Den som är bättre är helt enkelt bättre. Men ändå så slår svagare schackspelare stormästare.

Anledningen är ofta just mentaliteten – den starkare spelaren kanske går in med tanken ”det här vinner jag lätt” och koncentrerar sig otillräckligt, och så missar denne en kombination, och vips så har den svagare spelaren fått övertaget.

Mentalitet och högskoleprovet

Som vi ovan bevisat så påverkar mentaliteten resultatet – även vid intellektuella aktiviteter. Därför är det oerhört viktigt att komma till högskoleprovet mentalt förberedd. Det gäller att vara självsäker, men inte övermodig. Positivt inställd, men inte överdrivet. Är man för självsäker och positiv så är det lätt hänt att man drabbas av övermod – precis som schackspelaren i exemplet ovan.

En vinnande mentalitet är alltså inte ”jag är bäst och jag kommer lätt skriva 2,0” – det är en övermodig mentalitet. För vissa kanske det fungerar, men för de flesta är trots allt en lite mer balanserad inställning bättre.

Redan när du pluggar inför högskoleprovet bör du fokusera på att tänka rätt. Om tanken ”jag kommer aldrig lära mig det här” dyker upp, tänk istället ”detta är svårt, men jag ska lära mig det”. Om tanken ”jag kommer inte skriva bra” dyker upp, försök istället tänka ”jag kommer att skriva så bra jag bara kan”. Det gäller att du är förberedd mentalt på att göra ditt bästa, på att det som står framför dig inte är enkelt, men heller inte är något omöjligt.

Bli en vinnare på högskoleprovet

Börja med att anamma ett positivt tankesätt från dag ett. Se på högskoleprovet som en utmaning. Om det känns träligt och jobbigt att plugga, försök att tänka på högskoleprovet som ett maratonlopp – för att kunna komma i mål vid ett maraton måste du ligga i hårdträning. Precis samma sak gäller för högskoleprovet – övning ger färdighet.

När du tror att du misslyckas – kom ihåg att det är normalt och försök istället vända det till något positivt. Det finns ingen anledning för dig att misslyckas – i alla fall ingen som du inte kan avhjälpa själv. Bara du lägger ner den tid som behövs och pluggar ordentligt så kommer du att skriva bra.

Om du går in i provlokalen med en känsla av att det här är slutet på en lång och bitvis svår resa och ser på det som något positivt är chansen att du lyckas bra klart större än om du går in nervös och rädd för att misslyckas. Jobba på en vinnande mentalitet från dag ett och vänd dina rädslor till din fördel – då är du på god väg till att bli en vinnare på högskoleprovet!

Om höstprovet 2012

I lördags skrevs ju årets andra och sista högskoleprovet – höstprovet 2012 – och vi hoppas att det gick bra för alla våra läsare. Sammanlagt var det ca 50 000 personer som skrev, en ökning med ca 8% jämfört med fjolårets prov.

Vi har nu lagt upp provet samt facit på vår hemsida, så ta gärna en titt där. Detta prov kan ni ju också använda när det är dags att förbereda sig inför vårprovet 2013 också.

Normeringstabellerna lägger vi upp när de publiceras, vilket borde vara om cirka två veckor.

Patrik Sjöberg, vi hjälper dig gärna!

Expressen skriver att Stefan Holm klår Patrik Sjöberg när det kommer till högskoleprovet – Holms bästa resultat är 1.4, medan Patrik Sjöberg bara skrivit 1.2!

Patrik, om du läser detta – hör av dig till oss så skickar vi ett gratis exemplar av vår övningsbok till dig. Det är det minsta vi kan göra som tack för dina insatser i friidrottsvärlden!

Och så vill vi självklart även passa på att önska alla er som skriver högskoleprovet ett bra resultat. Glöm inte bort att skämma bort er själva efter provet (även om det gick lite sämre än ni tänkt er) – det är ni värda!

Högskoleprovet – ett par tips som hjälper dig

Det är mindre än tre veckor kvar till högskoleprovet, och de flesta av er har väl börjat förbereda er inför provet redan? Förberedelser är ju som bekant oerhört viktiga om man vill uppnå ett bra resultat på högskoleprovet. Hur som helst, än är det inte för sent – sätter du igång idag har du fortfarande tillräckligt med tid för att förbereda dig på ett bra sätt. Här följer ett par riktigt bra tips inför högskoleprovet!

1. Plugga ingen onödig matematik

Även om högskoleprovet testar en bred uppsättning av matematiska kunskaper är det viktigt att du fokuserar på de kunskaper och formler som kommer på högskoleprovet, och inte på i högskoleprovssammanhang onödiga saker. Att till exempel nöta in logaritmer är inte nödvändigt – se till att satsa på de kunskaper som faktiskt testas på högskoleprovet. Ett tips är att kolla på gamla högskoleprov och på så sätt få en uppfattning om vad för kunskaper du behöver. Annars kan du även ta en titt på Högskoleprovet övningsbok, som garanterat inte innehåller någon som helst onödig information – det är det snabbaste sättet att förbereda dig inför högskoleprovet!

2. Lär känna dina svagheter

Eftersom högskoleprovet testar en så pass bred uppsättning av kunskaper är det bara naturligt att du är starkare på vissa delar och svagare på andra. Trots allt är provet uppdelat i en verbal och en kvantitativ (matematisk) del – som kräver olika tankesätt och färdigheter för att lösa. Så det är viktigt att du snabbt tar reda på dina svagheter, och arbetar på att bli starkare på just de delar som du har svårt för. Det är kanske inte roligt och det tar tid – men det ger garanterat resultat.

3. Högskoleprovet är inget sprintlopp

Att skriva högskoleprovet är som att springa ett maratonlopp – med den skillnaden att de flesta maratonlopp avklaras på strax över två timmar (elitidrottare) eller på kanske fyra-fem (motionärer), medan högskoleprovet tar en hel dag i anspråk. Så glöm detta med att försöka vara klar först och att göra alla uppgifter så snabbt som möjligt, utan rikta istället in dig på att vara noggrann och på att ta den tid som du fått för varje delprov i anspråk. Om du hinner bli färdig och har tid kvar till godo, återvänd till de uppgifter du hade svårare för och kontrollera att dina lösningar är korrekta – gå alltså igenom dina svar och korrigera eventuella fel som du hittar (ofta hittar du rena slarvfel också), det kommer ge dig ett par viktiga poäng sett över hela provet!

Söker du fler tips inför högskoleprovet? Klicka här för att få den marknadsledande boken med massor av tips och lösningsknep för högskoleprovet!

Över 50 000 anmälda till högskoleprovet!

Högskoleverket har idag gått ut med officiell statistik om antalet anmälda till höstens högskoleprov, som skrivs den 27:e oktober – över 51 300 har anmält sig, vilket är nästan 4 000 personer fler än vid höstprovet 2011 eller en ökning med åtta procent.

Per Zettervall, chef för systemförvaltningen på Högskoleverket, kommenterar att det är roligt att antal anmälda återigen ökar och att detta visar på att det finns ett stort intresse för högskolestudier i Sverige.

Som vi tidigare skrivit minskade antalet anmälningar till höstprovet 2011, detta på grund av osäkerhet kring hur det nya högskoleprovet skulle fungera. Nu verkar dock denna osäkerhet återigen ha lagt sig och antalet anmälningar har tagit sig upp över 50 000-sträcket återigen, något som självklart är ett positivt tecken!

Är du förresten en av de ca 51 300 som anmält sig och planerar att skriva provet nu i oktober? I sådant fall är det hög tid att börja förbereda dig! Börja med att till exempel göra ett par gamla högskoleprov, eller varför inte läsa denna bloggartikel som ger dig fem bra tips inför högskoleprovet?

Glöm heller inte bort att köpa Högskoleprovet övningsbok – den marknadsledande övningsboken för dig som vill skriva bra på högskoleprovet!