Förberedelser är A och O när det kommer till att skriva bra på högskoleprovet. Vår övningsbok innehåller en uppsjö av nyttiga tips, smarta lösningstekniker och pedagogiska förklaringar. Några av dessa tips har vi kortat ner och samlat på denna sida - du kan ju se detta som en liten, liten försmak på det som finns i boken!
Högskoleprovet mäter främst ens språk- och skrivkunskaper samt ens matematiska kunskaper. Det verbala blocket inriktar sig just på språkfärdigheterna, medan det kvantitativa blocket testar de matematiska färdigheterna.
När det gäller den verbala delen är det viktigt att läsa mycket. Ha för vana att läsa tidningen varje dag. Läs gärna fack- och skönlitteratur också. Glöm heller inte bort att läsa engelsk litteratur. När du läser, glöm inte bort att stryka under eller anteckna ord du inte kan eller känner dig osäker på. Slå upp dessa i en ordlista när du har tid. Om du har tillgång till en synonymordbok kan det även vara bra att slå upp orden även här, på så sätt kan du snabbt bredda ditt ordförråd. Ett annat bra tips är att lösa korsord.
För att lyckas på den kvantitativa delen av högskoleprovet behöver du bra grundläggande mattekunskaper. Det som prövas är grundskolans och gymnasiets matematik, så se till att fräscha upp dina kunskaper kring denna typ av matte. Införskaffa eller låna några läroböcker om du känner dig osäker. Då statistikdelen också kräver att du kan läsa av tabeller och diagram bör du öva också på detta, till exempel genom att göra gamla högskoleprov (något vi varmt rekommenderar, då sådan typ av träning är ett mycket bra sätt att förbereda sig på).
Hur som helst är det viktigt att vara ute i god tid med sin träning (även om intensivstudier någon vecka innan provet också hjälper), så att kunskaperna hinner sätta sig och så att man känner sig trygg och säker när det väl är dags att skriva högskoleprovet i skarpt läge.
Högskoleprovet skrivs på en rad olika provorter runtom i landet. Cirka en vecka innan provet får du en kallelse tillskickad. Denna innehåller information om provtider och vilken provlokal just du ska skriva i. Ta reda på var provlokalen ligger och hur du kan ta dig dit. Om du åker kommunalt, skriv upp buss- eller tågtider och ha gärna lite marginal - det sista du vill är att stressa över att du inte kommer hinna i tid.
Kvällen innan provet bör du plocka ihop alla saker du planerar att ha med dig. Packa väskan så att du slipper ägna morgonen då du ska skriva högskoleprovet åt trivialiteter! Gå och lägg dig i tid, försök få minst åtta timmars sömn natten innan provet. Du har en lång dag framför dig, så se till att komma till provet utvilad. Om du brukar ha svårt för att vakna på morgonen, sätt gärna en andra väckarklocka i reserv - det kommer hjälpa dig somna förvissad om att du kommer att vakna i tid.
Även om kunskaperna självklart är det viktigaste är det faktiskt oerhört viktigt att inte glömma bort dessa praktiska smådetaljer - just småsakerna kan vara skillnaden mellan ett bra och ett jättebra resultat på högskoleprovet!
Ät gärna en rejäl frukost på morgonen. Du får inte äta eller dricka medan du skriver själva högskoleprovet, men varje provpass på 50 minuter följs av en rast, så ta med dig någon frukt, yoghurt eller chokladkaka som mellanmål. Om du följt råden ovan är faktiskt äta frukost och packa mellanmålet det enda du behöver göra på provmorgonen!
När du väl sitter i provlokalen är det viktigt att du inte stressar upp dig om du inte kan någon fråga. Gå vidare och återkom till frågorna du inte kan efter att du svarat på de du faktiskt klarar av direkt. På så sätt ser du till att du inte lämnar någon fråga du hade svarat rätt på obesvarad bara för att du fått slut på tid medan du kämpat med att knäcka en svårare nöt.
I de flesta fall kan du utesluta i alla fall något av svarsalternativen, vilket ökar dina möjligheter att chansa rätt, men även om du inte har den blekaste aningen om vad rätt svar är bör du alltid chansa! Eftersom du inte får minuspoäng för fel svar är en chansning aldrig fel (förutsatt att du inte kan rätt svar), det kan bara gagna dig.
Glöm heller inte bort att skämma bort dig själv efter provet! Oavsett hur det gick har det säkert varit ansträngande. Köp dig själv en present eller gå ut och käka med familjen eller goda vänner - du har förtjänat det!
Och slutligen kom ihåg att om det inte gick bra denna gång kan du skriva igen om ca ett halvår. De flesta får faktiskt sitt bästa resultat först den andra eller tredje gången de skriver högskoleprovet. Övning ger färdighet!