Förbered dig inför högskoleprovet

Snart är vårens högskoleprov för här. Vårens upplaga av högskoleprovet går av stapeln den 5 april 2014 och om man planerar att vara med i denna omgång av högskoleprovet så måste man anmäla sig senast den 17 februari. Man kan anmäla sig snabbt och enkelt via nätet och även betala provet direkt över nätet redan vid anmälan.

Många anledningar till att skriva högskoleprovet

Anledningen till varför man väljer att skriva högskoleprovet kan vara många. Kanske vill man komma in på en efterlängtad utbildning och hoppas att man får så bra resultat på provet att man tar sig in på utbildningen. Kanske är det för att man har skrivit högskoleprovet tidigare och man vill skriva det igen för att se om man kan slå sitt eget tidigare resultat. Kanske ska bästa kompisen skriva provet och man tar tillfället i akt för att själv prova skriva högskoleprovet. Oavsett av vilken anledning som man vill skriva högskoleprovet så brukar man vilja göra så bra ifrån sig som möjligt. Att förbereda sig innan man skriver högskoleprovet är A och O för att nå ett riktigt bra resultat.

Viktigt att förbereda sig

Enligt Studera.nu finns det tre sätt varpå man kan förbereda sig på inför högskoleprovet, nämligen öva på gamla prov, repetera matematik och läsa mycket. Studera.nu rekommenderar att man läser mycket för att bli bättre på den verbala delen av provet. Man kan läsa skönlitteratur, facklitteratur, dagstidningar eller tidskrifter, allt kommer att ge en ökad läsförståelse och ett större ordförråd. Studera.nu rekommenderar också att man repeterar gymnasiets matematik för att bli bättre på den kvantitativa delen av provet. Högskoleprovets matematikuppgifter ligger på en svårighetsgrad som motsvarar ungefär Matematik A i det gamla systemet och Matematik 1b i GY 2011. Att repetera de delar som ingår i dessa mattekurser kommer att göra en väl förberedd inför högskoleprovet, liksom att öva på att läsa diagram och tabeller av olika slag.

Högskoleprovet har gjorts om

Det är inte så länge sedan som högskoleprovet gjordes om. Numera består högskoleprovet av åtta stycken delprov som är tänkta att kunna testa provdeltagarnas kunskaper inom en rad olika områden. Totalt består högskoleprovet av 160 olika uppgifter. Dessa 160 uppgifter är indelade i två huvudgrupper, nämligen den kvantitativa delen av provet (matematiska uppgifter och uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande) respektive den verbala delen av provet (texter, ord och läsförståelse). En sak som skiljer det nya högskoleprovet jämfört med det gamla provet är att det numera är en betydligt större mattedel än tidigare.

Öva inför högskoleprovet

På nätet finns det gamla högskoleprov och övningsprov som man kan använda sig av för att lära sig hur provet är uppbyggt och prova att göra autentiska uppgifter. Då lär man sig hur frågorna respektive svaren ser ut på högskoleprovet och man lär sig också disponera sin tid på ett bra sätt, vilket man kan ha stor nytta av på provdagen. På nätet kan man också hitta olika företag som säljer övningsmaterial, vilket också fungerar på samma sätt. Detta material är uppbyggt på samma sätt som högskoleprovet och ger en träning i de olika delar som ingår i ett högskoleprov. Man kan också gå en kurs som förberedelse inför högskoleprovet.

Ta hjälp av en läxläsare

Sist men inte minst så finns det ytterligare ett sätt att förbereda sig på högskoleprovet på, nämligen att ta hjälp av en pedagog eller läxläsare. Detta är ett bra sätt, inte minst när det gäller mattedelen som kan vara svår att repetera eller lära sig på egen hand. Att ha en kunnig och pedagogisk person som förklarar kan vara guld värt.

2 thoughts on “Förbered dig inför högskoleprovet

Leave a Reply

Your email address will not be published.