Misstänkt fusk på högskoleprovet

Tips om organiserat fusk mitt under högskoleprovet resulterade i en förstärkt bevakning vid flera provlokaler.

Tiotusentals personer gjorde provet under lördagen runt om i landet. Trots det misstänkta fusket har det varken gjorts några gripanden eller beslag. Universitets- och högskolerådet (UHR) har fått indikationer om ett eventuellt organiserat fusk som kan ha pågått under provet i Lund och Stockholm.

– Inför provet fick ansvariga veta att något var på gång. Därför har de haft kontakt med provanordnarna där för att se vad de kan vidta för åtgärder för att förebygga och förhindra fusk.

Enligt den information som finns misstänks flera personer som skriver provet smygfilma frågorna samtidigt som personer vid en slags ”sambandscentral” kollar upp svaren på internet. Rätt svar förmedlas sedan till de som köpt tjänsten via hörselsnäckor. Uppgifter på nätet gör gällande att fusktjänsten ska kosta upp till tiotusentals kronor.

Fusket misstänks ha pågått vid gymnasieskolor i Lund och Danderydsgymnasiet utanför Stockholm.

Umeå universitet, som tar fram proven, sedan gör löpande analyser av provresultaten. Hittar de indikationer på konstiga avvikelser, till exempel folk som tidigare har haft låga poäng och höjt sina resultat märkligt mycket, så utreds det vidare.

Åklagare har kontaktats för att reda ut rättsläget. Kanske behöver man i framtiden fylla i att man “på heder och samvete inte fuskar på provet”. – Det ska göra det lättare att driva ett misstänkt ärende, då har man gjort sig skyldig till en brottslig handling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *