Få en vinnande mentalitet inför högskoleprovet

Om du ska skriva högskoleprovet finns det en rad bra tips – läsa mycket, köpa vår övningsbok, träna gymnasiematten, göra gamla högskoleprov, gå till en häxa som… nej, vänta, häxkraft hjälper ju inte… Skämt (och häxor) åsido – alla dessa tips fungerar ju, och det är alltid bra att läsa och räkna mycket, men det är en sak som det sällan skrivs om i samband med högskoleprovet och det är den mentala biten.

Mentaliteten påverkar resultatet

Det är ett allmänt faktum att ens inställning (mentalitet) påverkar mycket. Den som är sportintresserad har säkert sett hur ett på pappret mycket bättre lag pressar och pressar utan att komma igenom, utan att göra mål, och för varje minut som går så stärks det svagare laget – det starkare lagets spelare börjar sakteliga tappa tron på sin förmåga, medan det svagaste lagets spelare höjer sig flera snäpp över sin vanliga förmåga. Det starkare lagets spelare blir frustrerade och börjar begå enkla misstag, något som det svagare laget sedan kan utnyttja för att vända på steken.

Och vad sker i omklädningsrummen innan match? Tränarna gör sitt bästa för att motivera sina spelare, för att få dessa att gå in i matchen med rätt inställning.

Exakt samma metod går att tillämpa även på intellektuella utmaningar. Schack – ett spel där turen inte har någon som helst påverkan på resultatet – är ett ypperligt exempel. Vanligtvis bör en spelare som är klart starkare vinna över en svagare spelare.

Det går heller inte att träffa stolpen tio gånger på ett schackbräde, som ju är möjligt i till exempel hockey eller fotboll (schack har ingen otursfaktor). Den som är bättre är helt enkelt bättre. Men ändå så slår svagare schackspelare stormästare.

Anledningen är ofta just mentaliteten – den starkare spelaren kanske går in med tanken ”det här vinner jag lätt” och koncentrerar sig otillräckligt, och så missar denne en kombination, och vips så har den svagare spelaren fått övertaget.

Mentalitet och högskoleprovet

Som vi ovan bevisat så påverkar mentaliteten resultatet – även vid intellektuella aktiviteter. Därför är det oerhört viktigt att komma till högskoleprovet mentalt förberedd. Det gäller att vara självsäker, men inte övermodig. Positivt inställd, men inte överdrivet. Är man för självsäker och positiv så är det lätt hänt att man drabbas av övermod – precis som schackspelaren i exemplet ovan.

En vinnande mentalitet är alltså inte ”jag är bäst och jag kommer lätt skriva 2,0” – det är en övermodig mentalitet. För vissa kanske det fungerar, men för de flesta är trots allt en lite mer balanserad inställning bättre.

Redan när du pluggar inför högskoleprovet bör du fokusera på att tänka rätt. Om tanken ”jag kommer aldrig lära mig det här” dyker upp, tänk istället ”detta är svårt, men jag ska lära mig det”. Om tanken ”jag kommer inte skriva bra” dyker upp, försök istället tänka ”jag kommer att skriva så bra jag bara kan”. Det gäller att du är förberedd mentalt på att göra ditt bästa, på att det som står framför dig inte är enkelt, men heller inte är något omöjligt.

Bli en vinnare på högskoleprovet

Börja med att anamma ett positivt tankesätt från dag ett. Se på högskoleprovet som en utmaning. Om det känns träligt och jobbigt att plugga, försök att tänka på högskoleprovet som ett maratonlopp – för att kunna komma i mål vid ett maraton måste du ligga i hårdträning. Precis samma sak gäller för högskoleprovet – övning ger färdighet.

När du tror att du misslyckas – kom ihåg att det är normalt och försök istället vända det till något positivt. Det finns ingen anledning för dig att misslyckas – i alla fall ingen som du inte kan avhjälpa själv. Bara du lägger ner den tid som behövs och pluggar ordentligt så kommer du att skriva bra.

Om du går in i provlokalen med en känsla av att det här är slutet på en lång och bitvis svår resa och ser på det som något positivt är chansen att du lyckas bra klart större än om du går in nervös och rädd för att misslyckas. Jobba på en vinnande mentalitet från dag ett och vänd dina rädslor till din fördel – då är du på god väg till att bli en vinnare på högskoleprovet!

1 thought on “Få en vinnande mentalitet inför högskoleprovet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *