Högskoleprovet – ett par tips som hjälper dig

Det är mindre än tre veckor kvar till högskoleprovet, och de flesta av er har väl börjat förbereda er inför provet redan? Förberedelser är ju som bekant oerhört viktiga om man vill uppnå ett bra resultat på högskoleprovet. Hur som helst, än är det inte för sent – sätter du igång idag har du fortfarande tillräckligt med tid för att förbereda dig på ett bra sätt. Här följer ett par riktigt bra tips inför högskoleprovet!

1. Plugga ingen onödig matematik

Även om högskoleprovet testar en bred uppsättning av matematiska kunskaper är det viktigt att du fokuserar på de kunskaper och formler som kommer på högskoleprovet, och inte på i högskoleprovssammanhang onödiga saker. Att till exempel nöta in logaritmer är inte nödvändigt – se till att satsa på de kunskaper som faktiskt testas på högskoleprovet. Ett tips är att kolla på gamla högskoleprov och på så sätt få en uppfattning om vad för kunskaper du behöver. Annars kan du även ta en titt på Högskoleprovet övningsbok, som garanterat inte innehåller någon som helst onödig information – det är det snabbaste sättet att förbereda dig inför högskoleprovet!

2. Lär känna dina svagheter

Eftersom högskoleprovet testar en så pass bred uppsättning av kunskaper är det bara naturligt att du är starkare på vissa delar och svagare på andra. Trots allt är provet uppdelat i en verbal och en kvantitativ (matematisk) del – som kräver olika tankesätt och färdigheter för att lösa. Så det är viktigt att du snabbt tar reda på dina svagheter, och arbetar på att bli starkare på just de delar som du har svårt för. Det är kanske inte roligt och det tar tid – men det ger garanterat resultat.

3. Högskoleprovet är inget sprintlopp

Att skriva högskoleprovet är som att springa ett maratonlopp – med den skillnaden att de flesta maratonlopp avklaras på strax över två timmar (elitidrottare) eller på kanske fyra-fem (motionärer), medan högskoleprovet tar en hel dag i anspråk. Så glöm detta med att försöka vara klar först och att göra alla uppgifter så snabbt som möjligt, utan rikta istället in dig på att vara noggrann och på att ta den tid som du fått för varje delprov i anspråk. Om du hinner bli färdig och har tid kvar till godo, återvänd till de uppgifter du hade svårare för och kontrollera att dina lösningar är korrekta – gå alltså igenom dina svar och korrigera eventuella fel som du hittar (ofta hittar du rena slarvfel också), det kommer ge dig ett par viktiga poäng sett över hela provet!

Söker du fler tips inför högskoleprovet? Klicka här för att få den marknadsledande boken med massor av tips och lösningsknep för högskoleprovet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *