Tips inför provdagen

Nu är det mindre än en vecka kvar till högskoleprovet. Ni pluggar väl ordentligt inför provet nu i sista stund? Hur som helst, på lördag smäller det, därför publicerar vi ett par användbara tips inför själva provdagen. Trots allt är det ju en lång och krävande dag.

Kvällen innan:

Packa din väska redan kvällen innan. Glöm inte att lägga in allt som du behöver ha med dig, och att dubbelkolla detta innan läggdags. Om du redan packat väskan kommer detta minska din stressnivå på morgonen. Se också till att du kvällen innan kontrollerar transportmöjligheterna – särskilt viktigt är det om du behöver åka kommunalt till provlokalen. Kolla vilken tid du måste åka för att vara framme, och se till att ha god marginal, så att du slipper oroa dig för att komma sent även om du skulle missa den transporten du ursprungligen tänkt åka med.

För säkerhets skull, använd två väckarklockor, t.ex. mobilen och en analog väckarklocka. Den främsta anledningen är att många annars oroar sig innan läggdags och sover sämre, då tankar som ”men tänk om mobilen dör under natten?” och ”om jag nu inte vaknar av väckarklockan?” riskerar att mala i huvudet.

Provmorgonen:

Ät en rejäl frukost. En vanlig lördag kan ju de flesta av oss ta en matbit när de vill, men det går inte under högskoleprovet. Dessutom kommer du slösa en hel del energi, så käka en bastant frukost. Ta gärna med något mellanmål också, t.ex. några frukter och en chokladkaka, eller något annat som du tycker är gott. Detta kommer hjälpa dig återfå energin mellan provpassen.

Provdagen:

Försök att koppla av och rensa huvudet mellan provpassen. Då du spenderar nästan hela högskoleprovet i sittande ställning kan det hjälpa att stretcha lite eller att ta en kort promenad utomhus mellan provpassen. Använd lunchrasten för att fylla på energiresurserna.

Efter provet:

Dags att koppla av! Oavsett om du skrivit bra eller dåligt bör du unna dig något trevligt – trots allt har du skrivit högskoleprovet, och det är ju ingen liten sak! Gå på bio, käka ute eller drick lite öl på pubben – gör något som du tycker är trevligt som belöning. Du kommer ha gott om tid att analysera ditt resultat och felen du gjort när högskoleproven publiceras på nätet, men det är inget som du bör tänka på nu direkt efter provet!

1 thought on “Tips inför provdagen

Leave a Reply

Your email address will not be published.