Idag, på internationella kvinnodagen, skriver Dagens Nyheter om hur det är svårare för kvinnor att komma in på läkarlinjen eftersom högskoleprovet används som en del av urvalskriterierna ifall två personer har samma betyg, och att kvinnor generellt sett skriver sämre på högskoleprovet än män. Självklart inte på grund av att kvinnor skulle vara mindre intelligenta, utan på grund av högskoleprovets utformning och för att män är mer benägna att skriva provet flera gånger, vilket ökar möjligheterna till ett bra resultat.
DN skriver också om Milly, som inte kom in trots toppbetyg. Självklart är det inte bra att man inte kommer in trots toppbetyg, men tyvärr är det en realitet för många – på utbildningar med hög konkurrens används högskoleprovet för att välja bland studenterna som har toppbetyg.
Och tyvärr visar aktuell forskning och statistik på att män lyckas bättre än kvinnor på högskoleprovet. Därför är det just kvinnor som blir missgynnade av de gällande urvalsreglerna.
Det känns trist att skriva detta på internationella kvinnodagen, men som verkligheten ser ut just nu är det faktiskt så att kvinnorna måste satsa extra på högskoleprovet om de vill säkra sina chanser till att komma in på sin önskade utbildning. Betygen riskerar att inte räcka till, och i konkurrensen om studieplatserna kommer högskoleprovsresultatet att vägas in.
Oavsett vad man må tycka om detta är det alltså läge att förbereda sig extra inför kommande högskoleprov, och om man inte tänkt skriva högskoleprovet för att ens betyg räcker till kan det vara läge att tänka om.
Här hittar du fem konkreta tips inför högskoleprovet. Ännu fler hittar du i vår övningsbok – det bästa sättet att förbereda dig på inför högskoleprovet!
Jaha då blev det ett problem bara för att fler män kommer in på det, men om fler kvinnor kommer in på betyg så borde ju det vara ett lika stort problem, det stora jämställdhetsproblemet är att för få män går vidare till högre utbildning och att betygssystemet gynnar kvinnor, men jämställdhet gäller som vanligt bara åt ett håll.
Samtidigt gapar feministerna om kvotering till styrelser för det är mansdominerat, fast återigen, bara kvotering förespråkas bara om det gynnar kvinnor.
DN skriver att de män som klarar provet bäst har skrivit om högskoleprovet flera gånger.
Det handlar alltså inte om att män får högre resultat utan om att de som skriver om högskoleprovet lär sig hur det fungerar och därför får bättre resultat, någon som män gör i större utsträckning.
Betyg gynnar kvinnor eftersom socialkompetens är något som ger större påverkan på betyg än faktiska kunskaper, något som kvinnor utvecklar mycket tidigare än män.
Sedan kan man fråga sig hur högskoleprovet kan avgöra vem som är den skickligaste felsökaren eller analytikern osv… något som faktiskt har betydelse för utbildningar.
Jag vill hellre ha en läkare som är en skicklig felsökare än en läkare som fått 2.0 på högskoleprovet efter 3-4 försök.
“Jag vill hellre ha en läkare som är en skicklig felsökare än en läkare som fått 2.0 på högskoleprovet efter 3-4 försök. ”
Det var det intelligentaste svar jag har läst på ett bra tag ! Now you made my day !
du tror inte det krävs mer än att klara ett högskoleprov för att bli läkare då?
Hejsan! Var hittar jag denna forskning?
Tjejer får bättre betyg än män, varför ser jag dig inte nämna hur hemskt det är för killar?
Dessutom är män mer logiskt inklinerade enligt MBTI, majoriteten av män är thinkers och fler män än kvinnor är intuitiva, vilket hjälper på den kognitiva delen. Kvinnor får bättre betyg för att fler är judgers och för att mindre kvinnor spelar datorspel.
Men bra att du tar upp det iallafall, intressant inlägg!
Ska vi sänka intagskraven för kvinnor på läkarlinjen, för att kvinnor får sämre toppbetyg än män på högskoleprovet. Ja då kan vi lika gärna; Sätta dit stödhjul på alla Damcyklar (för alla som har sett tour de france vet ju att Män är bättre cyklister än Kvinnor), Bilar sålda till Kvinnor kan utrustas med extra mjuka kuddar på karosen (för Män är bättre än kvinnor på att fickpakera). Eller så kan vi inse och acceptera att män och kvinnor helt enkelt är olika och har exakt samma förutsättningar till plugga och skriva högskoleprovet.
Man kan ju som DN tycka att det är orättvist att kraven är lika för män och kvinnor.
Men är då inte orättvisst för dem som inte har samma förutsättningar som oss Svenssons?
Som indvandraren, det ställs samma krav av honom på svenskadelen. Den psykist funktionshindrade får ett lika svårt prov. Hemlösa utan inkomst måste betala för att skriva provet. Eller det bästa fallet av en fd. missbrukare. Han eller hon som växte upp med missbruksföräldrar som har sin första fylla när han/hon är 9år gamal börjar knarka innan tonåren och när personen efter 10-15år tagit sig ut sitt missbruk vill ge skola och arbetsliv en chans måste skriva samma högskoleprov som vi andra. Eller liknande situation någon som har suttit fängelse och bott på olika fosterhem större delen av sitt liv för att han/hon växte upp med kriminella föräldrar. Andra som blivit offer på olika sätt genom, våldtäkts, mobbning, prostution, misshandel osv, samma prov?
Kan någon säga att en människa som växt upp en dålig miljö eller som har ett funktionshinder är mindre värd? Har mindre att ge? Inom psykvården där det idag finns mer behov än vi vill erkänna, tror jag exempelvis att en person som har gått igenom en svår uppväxt är bättre på att hjälpa en som befinner sig i en. Någon som tagit sig igenom ett missbruk vet också vägen igenom för andra. Den som gick igenom självmordstankar i tonåren är har bättre förståelse för självmordsbenägna tonåringar osv. Om nu Vi dvs hela samhället säger att ditt värde är i din utbildning, karriär, inflytande, jobb och ägodelar. Vad säger vi då till Han/Hon som har ett funktions hinder, offer av och till missbruk, hemlöse, offer av och till kriminalitet. Hon och Han som inte har samma chans till utbildning, karriär, inflytande, jobb och ägodelar är i våra ögon mindre värda.
Min poäng är inte att vi ska ändra på hela systemet så att alla skulle ha olika intagningskrav. Min poäng är dels att feministrörelsen har för mycket inflytande och att vi fokuserar för mycket på jämstäldhet inom genusfrågor. När det egentliga problemet är att det finns verkligen människor som vi tycker är mindre värda än andra! Dessa blir på rikligt orättvist behandlade. I dagens individualistiska samhälle tycker vi ju att alla är mindre värda än JAG. Sanningen?
Det är när vi låter egot styra över våra liv som vi dödar vi kärleken i oss.
Det bästa kommentaren jag läste!!! Tyvärr, en del folket ger mer fokus saker som verkligen är mindre viktiga än de viktigaste,… 🙁
Vad tror du jämställdhet står för? Det står ju EXAKT för att alla människor är lika värda. Precis som feminismen. Läs på innan.
För att fixa detta problem kan en ju uppmuntra fler kvinnor i t.ex klassrummen att inte ge upp efter första provet.
Proven ska vara samma för alla, däremot skulle det kunna utformas ett annat liknande prov, för de som kanske inte haft en gymnasial skolgång av olika anledningar eller de som inte har råd med högskoleprovet eller de som helt enkelt inte vill göra högskoleprovet. Dock kan det ju självfallet inte ha riktigt samma betydelse som högskoleprovet men det skulle kanske kunna räknas in som 10% i antagningen?