Fem tips för att lyckas på högskoleprovet

TummeAtt lyckas på högskoleprovet är inte en enkel företeelse, det kräver tid och en hel del uppoffring i form av pluggande. Här publicerar vi fem korta tips som kan hjälpa dig lyckas på högskoleprovet:

1)      Träna med riktig tidtagning

Ett av de bästa sätten att öva upp dig på är att göra gamla högskoleprov. För att maximera effektiviteten bör du dock ta tid och avsätta exakt så pass mycket tid som du har på det riktiga provet. Detta gör att du vänjer dig vid tidspressen. Du måste öva upp dig på att klara av uppgifterna på den tid du har på dig – det hjälper tyvärr inte så mycket om du får alla rätt när du använder dubbelt så mycket tid som du har.

2)      Använd inte förbjudna hjälpmedel

När du gör gamla högskoleprov är det också viktigt att du inte brukar otillåtna hjälpmedel. Det du får ha med dig när du skriver högskoleprovet är blyertspenna och sudd, pennvässare, vanlig rak linjal och överstrykningspenna. Undvik att använda gradskivor, miniräknare eller dylika hjälpmedel som du ändå inte kommer få använda när du ska skriva högskoleprovet i skarpt läge. Det finns risk att du vänjer dig vid dessa hjälpmedel och inte klarar dig utan dessa när du väl ska skriva provet.

3)      Börja öva i god tid

Det är viktigt att börja öva i god tid innan högskoleprovet. Högskoleprovet är förvillande på det sättet att kunskaperna som behövs kan verka elementära, och då finns risken att man börjar öva för sent. Dessutom är de flesta människor antingen matematiskt eller språkligt lagda, och är man mer matematiskt lagd är det inte så enkelt att öva upp sitt ordförråd, medan det kan vara rätt svårt att minnas alla matematiska formler om man är mer språkligt lagd. Alltså bör du börja öva i god tid, det är det enda sättet som garanterar att du hinner upptäcka och täppa igen eventuella kunskapsluckor.

4)      Läs mycket böcker och tidningar

För att lyckas med den verbala delen av högskoleprovet är det viktigt att ha ett bra ordförråd. Ett av de bästa sätten att träna sitt ordförråd på är att läsa mycket böcker och tidningar. På så sätt ökar ditt naturliga ordförråd, dessutom ser du hur olika ord används i olika kontexter, vilket garanterat hjälper dig på t.ex. meningskompletteringsdelen. Om du inte känner att du har tid att läsa en hel tidning varje dag, avsätt tid under helgen för att noggrant gå igenom två-tre större dagstidningar – på helgerna är tidningarna tjockare och mer innehållsrika. Läs de längre essäerna och debattartiklarna, då de ofta har ett mer varierande och rikare språk än nyhetsartiklar.

5)      Fördjupa dina mattekunskaper

Se till att inte bara lära dig alla formler utantill, se också till att du vet hur och när dessa tillämpas. Även om matematiken som testas på högskoleprovet inte är på stjärnforskarnivå gäller det ändå att veta hur olika saker räknas fram och vad för typ av uträkningar du behöver använda för att komma fram till lösningen. Särskilt viktigt är det om du går samhällsvetenskaplig linje (eller motsvarande utbildning som ej har naturvetenskaplig inriktning) eller om du gått ut gymnasiet för en längre tid sedan.

Detta är några användbara tips som hjälper dig till ett bättre resultat på högskoleprovet. För många fler nyttiga och ingående förklarade lösningstips rekommenderar vi självklart att du köper Högskoleprovet övningsbok – det sparar garanterat tid och hjälper dig skriva toppresultat på högskoleprovet!

P.S. Du får gärna publicera dessa tips även på din egen blogg eller hemsida, så länge du länkar till författaren (www.hogskoleprovet.se).

2 thoughts on “Fem tips för att lyckas på högskoleprovet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *